Beleggen is riskant, nodeloos ingewikkeld en alleen weggelegd voor miljonairs. Toch? Dit is slechts een greep uit de vele vooroordelen over particulier beleggen. In dit artikel helpen we 5 hardnekkige misverstanden uit de wereld.

1. Beleggen is tijdrovend en complex

Wellicht denkt u dat beleggen te veel tijd kost. Tijd die u simpelweg niet heeft. Of dat voor het handelen in aandelen veel specialistische kennis en ervaring nodig is, die u ook nog continu bij moet houden. Wellicht geeft u daarom de voorkeur aan een eenvoudige spaarrekening. Uw vermogen groeit dan ook – weliswaar tergend langzaam – zonder dat u er moeite voor hoeft te doen. Sparen is gemakkelijk, maar door de lage rente is het ook veel minder interessant dan beleggen. Bovendien hoeft u bij een modern beleggingsproduct geen eigen beleggingsportefeuille op te bouwen en te managen. Een voorbeeld van zo’n product is SaxoSelect van Saxo Bank. De beleggingskennis en portefeuillesamenstelling komen bij dit product vanuit een vermogensbeheerder met verstand van zaken die het geld voor u belegt. Ideaal voor mensen die zelf geen tijd of zin hebben om zich in de markt te verdiepen.

2. Beleggen is gestoeld op emotie en dus riskant

Er zijn beleggers die vooral naar hun gevoel of intuïtie luisteren, maar in de huidige zeer volatiele markt brengt dat forse risico’s met zich mee. Risico’s die u liever niet wilt nemen met uw spaargeld. Maar dankzij geautomatiseerd beleggen, ook wel robot advisory genoemd, hoeft dat ook niet. Algoritmen bepalen op basis van harde data hoe de aandelenportefeuille eruitziet. Emotie is hierbij geen factor.
De algoritmes zorgen ervoor dat de aandelenportefeuille altijd goed gediversifieerd is en het risico dus gespreid is. Beleggen is nooit zonder risico, maar u bepaalt zelf hoeveel risico u neemt. Zo heeft u bij het eerder genoemde SaxoSelect de keuze uit een behoudende, gematigde of offensieve portefeuille. Zo bepaalt u zelf welke mate van risico u wilt nemen, waarbij behoudend de minst risicovolle, en offensief de meest risicovolle variant is. Uiteraard heeft u bij een meer offensieve portefeuille wel meer kans op grotere winsten. En zelfs bij de meest defensieve strategie ligt het verwachte rendement hoger dan bij sparen.

3. Beleggingsproducten zijn duur en niet transparant

Hier is sprake van een generalisering. Ja, er zijn beleggingsproducten op de markt waarbij de kosten achteraf toch hoger kunnen uitvallen dan verwacht. Maar dat geldt zeker niet voor alle aanbieders. Met gezond verstand komt u al een heel eind. Communiceert de bank duidelijk over de kosten van het product en de voorwaarden? Wat staat daarover op de website en in brochures?
Gelukkig zijn er ook producten die wel transparant zijn over de kosten. Voor SaxoSelect hanteert Saxo Bank bijvoorbeeld een lager dan gemiddelde all-inprijs van 0,9% per jaar, inclusief btw. Dat zijn de enige kosten die u als belegger betaalt. Er komen geen transactiecommissies of bewaarkosten bovenop. Bij dit product hoeft u zich dus geen zorgen te maken over verborgen kosten die een negatief effect hebben op uw rendement. Het systeem is bovendien transparant: u heeft altijd inzicht in waar u in belegd bent.

4. De minimale inleg is veel te hoog

Een ander veelgehoord bezwaar tegen beleggen is de hoge minimale inleg. Er wordt verondersteld dat iemand minstens vele tienduizenden of zelfs honderdduizenden euro’s moet inleggen om überhaupt mee te kunnen doen. Los van het feit dat uiteraard niet iedereen zoveel geld beschikbaar heeft, vinden veel mensen het ook niet wenselijk om voor dergelijke grote bedragen te beleggen.
Toch gaat het ook hier om een hardnekkig misverstand. Die torenhoge minimale inleg geldt namelijk lang niet voor alle beleggingsproducten. Zo kunt u bij SaxoSelect al starten met een investering van 10.000 euro. Een groot verschil met een vermogensbeheerder, waar u al gauw 50.000 euro – of nog veel meer – moet inleggen. Kortom, u hoeft absoluut geen miljonair te zijn om te beleggen.

5. Beleggers kunnen niet uitstappen wanneer ze willen

De angst om ergens voor lange tijd aan vast te zitten, weerhoudt sommige mensen ervan om te beleggen. Wat nou als de aandelenmarkten wereldwijd onderuit dreigen te gaan? Wat als ik mijn geïnvesteerde geld nu meteen terug wil hebben omdat ik het direct nodig heb? Heb ik de flexibiliteit om in en uit te stappen wanneer ik wil? Terechte vragen die veel partijen met ‘nee’ moeten beantwoorden.
Toch zijn er ook partijen die u wel degelijk tussentijds laten uitstappen op een moment naar keuze. Bijvoorbeeld bij SaxoSelect kunnen beleggers hun portefeuille op ieder gewenst moment volledig liquideren. Bijvoorbeeld als het u om wat voor reden dan ook te heet onder de voeten wordt. Maar ook als u na drie maanden tevreden bent over de behaalde winst. Die vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Sparen of beleggen?

De keuze tussen sparen en beleggen moet iedereen zelf maken. Beiden hebben voor- en nadelen. Laat u bij deze keuze echter niet leiden door verouderde standpunten die zijn ingehaald door de realiteit. Onder de juiste voorwaarden is beleggen wel degelijk een serieus alternatief voor sparen.

Meer info over SaxoSelect?

Saxobank heeft een handig document samengesteld om het managen van uw SaxoSelect investering gemakkelijker te maken. Als u het onderstaande formulier invult kunt u het document direct downloaden!

Deze documentaanvraag is geheel vrijblijvend.