Aantal contactloze betalingen in 2016 sterk gestegen

Contactloos betalen lijkt definitief doorgebroken te zijn in Nederland. In 2016 werd er 630 miljoen keer op deze manier betaald, wat een vervijfvoudiging is ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral voor het betalen van kleine bedragen in winkels blijkt deze manier van pinnen populair te zijn. Dit valt te concluderen uit de cijfers van de Betaalvereniging Nederland.

Inmiddels is het bij twee derde van alle betaalautomaten in Nederland mogelijk om te betalen door de bankpas of de smartphone tegen het betaalapparaat aan te houden. Ruim negentien miljoen betaalpassen en smartphones zijn hiervoor geschikt.

Contactloze en mobiele betalingen

Contactloos betalen zonder het invoeren van de pincode kan nu alleen nog bij lage bedragen. Wanneer de consument aangeeft ook hogere bedragen op deze manier te willen betalen, wil de Betaalvereniging Nederland kijken of dit mogelijk is.

“Het fabeltje van het digitale zakkenrollen hebben we nu wel achter ons gelaten. De verzekering van de bank dat als het toch zo ver komt – wat dus niet het geval is – je alsnog je geld terugkrijgt, maakt dat mensen er alle vertrouwen in hebben.” — Gijs Boudewijn, Betaalvereniging Nederland

Ook het mobiel betalen met iDEAL bij online shoppen nam vorig jaar een hoge vlucht, waardoor geconcludeerd kan worden dat ook deze betaalwijze definiet is doorgebroken. In heel 2016 zijn er 282,6 miljoen iDEAL-betalingen verricht, voor 23,7 miljard euro. Daarvan waren er bijna vier op de tien met de smartphone of een ander mobiel apparaat.